Tandläkare eller tandhygienist?
Vad skiljer dem åt?
När man har ett hål man behöver ha lagat, eller bara känner att det är dags för en rutinundersökning, är det alltid till tandläkaren man går. Eller, är det verkligen så? Du kanske har märkt att du inte alltid får träffa en tandläkare vid ditt besök på en tandvårdsmottagning. Ibland träffar du bara en tandhygienist. I vissa fall är det en tandtekniker som utför den behandling du har bokat. När du ska laga ett hål eller göra något annat ingrepp i tänderna eller i käken (till exempel ta bort en visdomstand) är det alltid en tandläkare som genomför ingreppet, men i många andra fall är det en tandhygienist du får träffa. Om du behöver gå till en tandläkare i Stockholm behöver du givetvis inte själv bestämma om du ska träffa en tandläkare eller en tandhygienist. Det bestämmer tandvårdskliniken åt dig, utifrån den information du lämnar när du bokar in en tid hos en tandläkare Stockholm.
En tandläkare är en person som har genomgått en tandläkarutbildning som omfattar tio terminers (fem år) studier på universitet eller en så kallad odontologisk institution och dessutom har en giltig tandläkarlegitimation. Att kraven för att få bli tandläkare är så stora beror på att munnen är en komplicerad del av kroppen och att det krävs stor kunskap för att kunna ta hand om munhälsoproblem.
Tandläkare har behörighet att utföra alla typer av behandlingar och ingrepp. Normalt brukar man dock säga att tandläkarna fokuserar på behandlingar som innebär större ingrepp, såsom lagning av hål, rotfyllningar och liknande. Det handlar alltså om penetration av hård tandvävnad, som det heter på tandvårdsspråk. För i princip alla andra behandlingar kan en tandhygienist vara lika behjälplig som en tandläkare.
En tandhygienist har två års utbilning på högskola bakom sig. Tandhygienisten är utbildad för att göra undersökningar, ställa enklare diagnoser (till exempel på hål), undersöka om det finns risk för tandlossning och förändringar i slemhinnornas sammansättning, ta röntgenbilder, göra analyser av resultatet av röntgen och föreslå olika behandlingar som kan utföras hos tandläkare. En tandhygienist kan också utföra kosmetiska behandlingar, såsom exempelvis tandblekning, fastsättning av skalfasader och tandsmyckning.