Tandblekning

Varje dag, året runt, utsätts tänderna för livsmedel och drycker som färgar tänderna i olika grad. Rödvin, kaffe, té, coladrycker och andra mörka drycker är ofta en avgörande faktor bakom varför tänderna blir missfärgade med tiden. Nyttjar man dessutom tobak i form av exempelvis cigaretter eller snus kan tänderna missfärgas relativt snabbt. Även vissa läkemedel sägs kunna göra att tänderna missfärgas.

Hos de flesta tandläkare i Stockholm kan du boka en tid för tandblekning för att återfå ditt fräscha och vackra leende om du har missfärgade tänder. Det finns två typer av tandblekning att välja mellan. Det första alternativet innebär att tandläkaren gjuter speciella blekskenor som följer tändernas form in i minsta mikrometer. Sedan sköter du själva blekningsprocessen själv. Det andra alternativet innebär att hela blekningsprocessen sker hos tandläkaren.

Om du väljer att bleka tänderna hemma på egen hand kommer du normalt sett billigare undan än om du gör blekningen hos tandläkaren. Dessutom kan blekskenorna återanvändas hur många gånger som helst. Du använder ofta samma så kallade blekningsgel som tandläkaren använder. Nackdelen med att bleka tänderna hemma med individuellt tillverkade blekskenor är att det kan ta ett tag att få vitare och fräschare tänder, särskilt om tänderna är mycket missfärgade. Normalt ska du dock kunna se mycket goda resultat bara efter någon vecka, om du bleker tänderna några timmar per dag.

När det handlar om tandblekning hos tandläkaren finns några olika alternativ, men det vanligaste är att tandläkaren gör en manuell tandblekning genom att i etapper pensla på en blekgel på tänderna och sedan belysa tänderna med en laserlampa eller någon annan form av värmelampa för att aktivera den blekande substansen i blekgelen.

Att göra hela tandblekningen hos en tandläkare blir normalt sett dyrare än om du bleker tänderna hemma. Dessutom måste du besöka tandläkaren varje gång du vill fräscha upp dina tänder. Samtidigt är du säker på att få ett så bra resultat som möjligt. Tandläkaren är ytterst noga vid blekningen så att maximal effekt uppnås utan att några biverkningar uppstår. Bleker du tänderna hemma finns risken att blekgel hamnar på tandköttet. Du kan också uppleva övergående ilningar i tandhalsarna. Det händer mycket sällan om en tandläkare utför blekningen. Dessutom rengörs tänderna mycket noga av en tandhygienist före blekningen så att blekningen blir så bra som möjligt.