Vad kostar tandvård i Stockholm?

Det är många som oroar sig för att gå till tandläkaren. Vissa har klassisk tandläkarskräck (eller tandvårdsrädsla som tandläkarna själva gärna kallar det), och drar sig för att boka in ett besök hos en tandläkare i Stockholm bara av den anledningen, medan andra tänker att ett tandläkarbesök kommer att kosta många tusenlappar och undviker att boka tid hos en tandläkare så långt det bara är möjligt. Tandläkarskräck är en sak, men att undvika att gå till tandläkaren på grund av att man är rädd för kostnaden är en dålig idé. Att gå omkring med tandvärk är inte roligt. Skadade tänder som inte åtgärdas kan ge upphov till allvarliga följdproblem.

Om du ska göra flera rotfyllningar eller laga en mängd hål får du räkna med att kostnaden för tandläkarbesöket kan dra iväg. För mindre omfattande ingrepp och vanliga undersökningar behöver du dock inte vara särskilt orolig för kostnaden. Det finns dock ganska betydande prisskillnader mellan olika tandläkare och tandvårdskliniker. En basundersökning kan kosta allt mellan 400 kronor upp mot en tusenlapp, beroende på vilken tandläkare du går till. En lagning kostar mellan 500–1500 kronor. Här avgörs priset till stor del också av vilken tand det är du vill ha lagad. En lagning av en av kindtänderna är alltid dyrare än en lagning av en framtand eller hörntand. Anledningen är helt enkelt att lagningarna tar olika lång tid att genomföra. En rotfyllning hos en tandläkare i Stockholm kan kosta allt mellan 2500–5000 kronor. Även här är ingreppets komplexitet till stor del avgörande för hur högt priset blir, men du ska definitivt undersöka prislistorna hos ett antal tandläkare i Stockholm innan du bokar in en tid för undersökning och ingrepp. Det kan finnas tusenlappar att tjäna.

Rabatter genom tandvårdsstödet
Sedan den 1 juli 2008 har du möjlighet att sänka dina tandvårdskostnader genom att utnyttja det så kallade tandvårdsstödet på rätt sätt. Varje medborgare i Sverige har en tandvårdscheck att utnyttja för besök hos tandläkare och tandhygienist. Mellan 20–29 års ålder får man 600 kronor per tvåårsperiod. Mellan åldrarna 30–74 år får man en tandvårdscheck på 300 kronor per tvåårsperiod. För personer över 75 år är det återigen 600 kronor som gäller. Tandvårdschecken får du använda för att delbetala ett tandläkarbesök.