Olika typer av behandlingar

Hos tandläkare i Stockholm kan du boka tid för alla tänkbara ingrepp, behandlingar och undersökningar, såväl vad gäller förebyggande som avhjälpande tandvård. När du har behov av att hitta en tandläkare i Stockholm för tandvård ska du vara noga med att ringa runt och undersöka priser. Du kan faktiskt spara ganska många kronor genom att jämföra priser.

Basundersökning

En basundersökning bör du göra en eller ett par gånger per år för att få en status på dina tänder och se om du löper risk att drabbas av skador på tänderna. Vid undersökningen går en tandhygienist först över tänderna för att ta bort tandsten. Sedan gör en tandläkare en grundlig bedömning av tändernas kvalitet och munhälsan i övrigt. Med hjälp av röntgenbilder kan tandläkaren också identifiera möjliga framtida problem som kan behöva åtgärdas. Efter undersökningen får du information om hur din tand- och munhälsa ser ut, om det finns några saker som bör åtgärdas samt hur du bör sköta om dina tänder för att de ska fungera så bra som möjligt.

Lagningar

När ett kariesangrepp har gått så långt att det har bildats ett hål i tandens emalj gäller det att åtgärda skadan så snart som möjligt. Ett långt gånget hål kan nämligen i förlängningen leda till att pulpan inuti tanden skadas. Vid lagning av hål tar tandläkaren bort karies och fyller sedan hålet med en kompositfyllning som är helt ofarlig för kroppen.

Rotfyllning

Om pulpan i tanden är skadad måste du snarast boka tid hos en tandläkare för rotfyllning. Vid en rotfyllning tar tandläkaren först bort den karies som har orsakat hålet som har gått ända ner till pulpan. Sedan tas tandpulpan bort för att ersättas med ett kompositmaterial. Även hålet lagas med ett kompositmaterial.

Nya tänder och proteser

Ibland har man behov av att helt enkelt få nya tänder. En bra tandläkare i Stockholm kan erbjuda även denna typ av tandvård, även om det kan vara lite svårare att hitta en sådan tandläkare än tandläkare som bara inriktar sig mot den traditionella tandvården. Tandproteser är ett alternativ om du saknar flera tänder. Processen med att ta fram en tandprotes kan bli ganska utdragen. Det gäller nämligen att protesen blir perfekt utformad i alla delar för att den ska kunna fungera som en del av tandraden. Skulle du ha tappat bara en tand är ett så kallat tandimplantat det bästa alternativet. Då skapar tandläkaren en ny tand som till form och färg passar in i luckan efter den förlorade tanden.

Andra behandlingar och ingrepp

En duktig tandläkare i Stockholm kan även stå till tjänst med tandblekning, mer omfattande borttagning av tandsten, kosmetisk tandvård i form av fastsättning av skalfasader och tandsmycken, tillverkning av bettskenor och snarkskenor och mycket mer.

Leave a Reply